Wednesday 23 March 2011

Krewetki w ciescie kokosowym


Dzisiaj chcialabym sie z wami podzielic przepisem na krewetki w ciescie kokosowym. Moga byc podawane jako starter, przystawka lub nawet danie glowne na przyklad z ryzem i sosem. Robi sie je szybko, smakuja i wygladaja pysznie.
Krewetki nalezy uzyc jak najwieksze, ja z reguly uzywam jumbo king prawns z serii Finest w Tesco, bo sa dobre i duze.

Teraz przepis: wiec do krewetek potrzebujemy krewetki a do ciasta kokosowego potrzebujemy:
mleko, jajko, wiorki kokosowe, szczypta soli i maka. Miksujemy wszystko razem, wyjdzie cos a'la ciasto nalesnikowe. Na koncu dodajemy wiorki kokosowe, tyle zeby ciasto bylo geste. Konsystencja powinna byc gestego jogurtu albo smietany, chodzi o to zeby ciasto zostawalo na krewetkach po zanurzeniu w nim a nie splywalo z krewetek. W wersji hardkor mozna dac do tego ciasta tez przyprawy jak chilli powder czy masala jaka lubimy i wtedy samo ciasto bedzie ostre. Ja jednak doprawiam przyprawami tylko krewetki a ciasto jest czyste. Nadmieniam jednak ze mozna przyprawiac wg uznania w zaleznosci na jaki smak mamy ochote, prostota przepisu stwarza pole do kombinacji.
Moja autorska przyprawa do krewetek to mieszanka tandoori masala, cynamonu i chilli powder. Krewetki posypujemy przyprawa w miseczce tak by byly dobrze obtoczone, dobrze je zostawic na dluzsza chwilke aby "przegryzly sie" z przyprawami. Przyprawione krewetki zanurzamy w ciescie kokosowym, tak by cala krewetka byla oblepiona w ciescie, po czym szybko wrzucamy do garnka z goracym olejem/frytownicy. Smazymy na zloty kolor.

Smacznego!!!!

PS. Mozna tez tak robic kawalki piersi kurczaka, ale my nie przepadamy za miesem innym niz owoce morza wiec krewetki podaje jako specjalnosc kuchni.

3 comments:

  1. ale mi smaka zrobilas:) ja w zasadzie miesa nie jadam, ale krewetki uwielbiam i czasem sobie na nie wlasnie pozwalam;)bardzo lubie prawn pakory w inydjskich knajpkach, a to wlasnie cos takiego jest:)))poza tym moge to zrobic tez tylko warzywnie, np z kalafiorem:)wtedy i maz skorzysta:)musze w koncu srpobowac zrobic takie ciasto;)skomplikowane to nie jest, chyba ogarne:)))

    ReplyDelete
  2. lusin, napewno sobie poradzisz. ciasto robi sie najprosciej na swiecie a efekt jest smakowity. pozdrawiam ;)

    ReplyDelete
  3. Pysznie wygląda, ale to nie dla mnie. Czekam na wegetariańskie przepisy!:)

    ReplyDelete