Dzisiaj chcialabym sie z wami podzielic przepisem na krewetki w ciescie kokosowym. Moga byc podawane jako starter, przystawka lub nawet danie glowne na przyklad z ryzem i sosem. Robi sie je szybko, smakuja i wygladaja pysznie.
Krewetki nalezy uzyc jak najwieksze, ja z reguly uzywam jumbo king prawns z serii Finest w Tesco, bo sa dobre i duze.
Teraz przepis: wiec do krewetek potrzebujemy krewetki a do ciasta kokosowego potrzebujemy:
mleko, jajko, wiorki kokosowe, szczypta soli i maka. Miksujemy wszystko razem, wyjdzie cos a'la ciasto nalesnikowe. Na koncu dodajemy wiorki kokosowe, tyle zeby ciasto bylo geste. Konsystencja powinna byc gestego jogurtu albo smietany, chodzi o to zeby ciasto zostawalo na krewetkach po zanurzeniu w nim a nie splywalo z krewetek. W wersji hardkor mozna dac do tego ciasta tez przyprawy jak chilli powder czy masala jaka lubimy i wtedy samo ciasto bedzie ostre. Ja jednak doprawiam przyprawami tylko krewetki a ciasto jest czyste. Nadmieniam jednak ze mozna przyprawiac wg uznania w zaleznosci na jaki smak mamy ochote, prostota przepisu stwarza pole do kombinacji.
Moja autorska przyprawa do krewetek to mieszanka tandoori masala, cynamonu i chilli powder. Krewetki posypujemy przyprawa w miseczce tak by byly dobrze obtoczone, dobrze je zostawic na dluzsza chwilke aby "przegryzly sie" z przyprawami. Przyprawione krewetki zanurzamy w ciescie kokosowym, tak by cala krewetka byla oblepiona w ciescie, po czym szybko wrzucamy do garnka z goracym olejem/frytownicy. Smazymy na zloty kolor.
Smacznego!!!!
PS. Mozna tez tak robic kawalki piersi kurczaka, ale my nie przepadamy za miesem innym niz owoce morza wiec krewetki podaje jako specjalnosc kuchni.
ale mi smaka zrobilas:) ja w zasadzie miesa nie jadam, ale krewetki uwielbiam i czasem sobie na nie wlasnie pozwalam;)bardzo lubie prawn pakory w inydjskich knajpkach, a to wlasnie cos takiego jest:)))poza tym moge to zrobic tez tylko warzywnie, np z kalafiorem:)wtedy i maz skorzysta:)musze w koncu srpobowac zrobic takie ciasto;)skomplikowane to nie jest, chyba ogarne:)))
ReplyDeletelusin, napewno sobie poradzisz. ciasto robi sie najprosciej na swiecie a efekt jest smakowity. pozdrawiam ;)
ReplyDeletePysznie wygląda, ale to nie dla mnie. Czekam na wegetariańskie przepisy!:)
ReplyDelete