Thursday 17 March 2011

Cynamon


Teraz o cynamonie slów kilka a nawet kilkadziesiat.

Cynamon to przyprawa uzyskiwana z wewenetrznej kory drzewa cynamonowca. Istnieje kilka odmian drzewa cynamonowego ale najbardziej ceniony jest cynamonowiec cejlonski (Ceylon cinnamon- Cinnamomum verum). Cejlon to dawna nazwa Sri lanki, jak pewnie wiecie. To niewielkie, osiagajace wysokosc 10-15 metrow, wiecznie zielone drzewo. Zrolowane laski kory cynamonowej, zwane sa piorami. Nastepnie piora sa segregowane w zaleznosci od srednicy. Jako przyprawy uzywamy cynamonu zarowno w postaci wiekszych kawalkow kory jak i w postaci zmielonej. Warto zauwazyc ze w kuchni lankijskiej cynamon dodawany jest praktycznie do kazdej potrawy, a nie tylko do deserow i slodyczy jak to przyjelo sie w Polsce. Oprocz niewatpliwych wlasciwosci aromatycznych o ktorych napewno bede jeszcze wspominac tu wielokrotnie, cynamon ma takze niebagatelne wartosci lecznicze. Jest wskazany w diecie osob cierpiacych na cukrzyce typu II. Wplywa na obnizenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Uzywanie cynamonu w codziennej diecie znacznie zmniejsza ryzyko zawalu serca. Olejek cynamonowy moze byc stosowany przy wypryskach skory, do masazy i okladow.




3 comments:

  1. a jak milo uzyc do kawy cukru, w ktorym zagniezdzilo sie przez dluzszy czas kilka lasek cynamonu :)) taki moj maly sekret ;)
    pozdrawiam
    Olga D.

    ReplyDelete
  2. ....o prosze musze zaraz tez tak zrobic :)))

    ReplyDelete
  3. Muszę się przekonać do cynamonu. W zasadzie znam go tylko od strony szarlotki a widzę, że można go do wszystkiego! No i mam go w postaci kory (czy tak?) od Elsy i jeszcze nie używałam, bo ni mam do czego!. Pora otworzyć paczuszkę :))).

    ReplyDelete